Tuesday, October 1, 2013

Monday, September 30, 2013

LUAHAN SEORANG JURUTERA (ENGINEER)

ASSLAMUALAIKUM W.B.T.... dah lama aku x menulis blog...sejak2 sibuk dengan kerja yang x habis2.maybe ini masanya aku kena menulis semula pasal pengalaman yang aku hadapi beberapa tahun ni.pertengahan jun 2012 aku buat keputusan nak berhijrah ke JB kerana dpt offer dr syarikat kontraktor kelas A.sangat2lah excited maklumlah dekat dengan buah hati. Hari pertama bermula,aku diletakkan di satu projek 11 tingkat pprt bakar batu.dia san aku kenal ramai orang dan x terlepas melayan kerenah perangai orang yang bermacam2.projek disan pada mulanya bermasalah sampailah kami satu team dpt menyelamatkan segalanya...dan tiba2 muncul semula masalah..kami lagi sekali nak selamatkan tp macam dh x boleh diselamatkan.bidang construction sangat2 simple...lu da lesen lu dapat keja...tapi duit tarak pe yg lu nak bikin..inilah terjadi di kalangan kontraktor melayu yang syok sendiri nak berniaga..dapat claim je p enjoy sana sini..minum+perempuan+mabuk lumrah di kalangan kontraktor.masih utuh lagi iman aku untuk tidak terjebak dalam kancah itu.sampailah aku tidak diberi gaji+x diyar claim yg lebih kurang 8K.aku redha dan mula berpindah ke company yang kecik dengan harapan kami sama2 nak built up dis company.tapi rupanya mastermind yg sama2 kerja ngan aku dl buat hal sehingga apa yang diusahakan tidak kesudahan...aku lagi skali tidak dibayar gaji...pa yang aku dpt keja terok?hanya sakit hati+gaji x dibayar+berslah dengan family.sampai satu tahap aku sudah give up dlm bidang ni.aku masih cuba bertahan selagi masih bileh bertahan...aku mesti berubah dan mencari kerja yang lebih terjamin....aku dah sakit jiwa menunggu gaji yang tak dapat2....

Monday, May 6, 2013

PRU13#

tatkala menjelang Pru13,kebangkitan anak2 muda yang menetang barisan yang memerintah kerajaan semakin hangat di laman2 sosial,maki hamun,caci maki,keyboard warrior...aku semakin gusar ramai anak muda yang menentang pemerintahan BN,dengan laungan perjuangkan agama Islam.x sedar ke penyokong BN pun bukannya jahil pasal agama.Laungan kafir dan doa2 menjatuhkan sedara seagama menjadi trend...perlukah?ALLAH S.W.T tidak menerima doa yang menjatuhkan sesama umat...ketaksuban dalam berpolitik hanya mendatangkan kesan yang buruk...Kononnya pergabungan dengan Dap dpt peroleh kemenangan..YA..kemenangan kaum Cina...Pas hanya dapat berapa kerusi dalam parlimen..apa yang terjadi..sayang betol..Pas bleh dpt bnyak kerusi dalam parlimen.at least bangsa Melayu bnyak dalam parlimen...sedarlah kaum ku..kita nie sudah ketinggalan dari segi ekonomi...segi pendidikan...segi harta...bila lagi kaum kita akan berjaya jika kita x bersatu.Laungan pertahankan Islam sama2 kita usahakan..ketaksuban dan kebencian harus di kikis...aku tidak membenci PAS...aku syukur jika BN=PAS bergabung.kepimpinan di barisan Nasional juga harus diperbaiki..x semua bagus..de cacat cela jugak...so,lets unite...peace!!!

Wednesday, February 13, 2013

MEMORY...

honestly...i`m feel it..it suddenly...bahagia itu datang...aku terpaksa tepis sekali lagi..kehadiranmu mewarnai hidupku dengan corak yg baru..aku x nafikan hati ini sebahagian milikmu..namun aku berdoa semoga kau bahagia dan aku akan lihat dr jauh..kau kawan aku dunia akhirat...aku sangat menyayangimu even juz one side...i`m happy we juz like dat...ikutkan hati aku nak tinggalkan semua di sana dan setia di sisimu dengan sabar..namun aku harus sedar itu hanya fantasi..arghh...its hurt..

Thursday, December 27, 2012

lumrah hidup....

lama sudah aku x tulis blog...hari nie terpanggil nak tulis...im free maa...aku mula sedar bidang yang aku lalui skarang sangat keji.mungkin hanya aku yg rasa.lets say satu projek ada client..ada konsultan n da kontraktor.client buat projek nak kaut keuntungan n konsultan nak guide client n lastly kontraktor.kontraktor buat kerja based on payment.suasana org bawahan bukan ceo2 lah...yg mn kononnya client bukan men blagak ngan kontraktor padahal apa salahnya bg kerjasama bgai satu team n guide satu sama lain bg nak siapkan projek.konon client nak kn blagak..kn blanja makan,ampu lebih cket,bila nak jmpa kita ja nak kena mengadap..ego konon.phuiii...ssh nak jmpa yg merendh diri..yg de sume jns yg kutuk..nganjing kuat n minta dibelai2.nie lah fenomena org melayu kita yg keja atas cket egonya tinggi mcm gunung.sebenarnya fenomena nie dh lama wujud n sudh lama diwarisi..bila kita nak ubah tradisi nie?kita bekerja untuk capai kepentingan masing2...y not kita realisasikan projek nie dgn cr yg lbh murni..feed up with all dis...

Thursday, November 8, 2012

BOR3D..

Currently...everything was a mess...i dont know why?

Sunday, August 12, 2012

New life..

Bersyukur dgn rezeki...