Monday, September 30, 2013

LUAHAN SEORANG JURUTERA (ENGINEER)

ASSLAMUALAIKUM W.B.T.... dah lama aku x menulis blog...sejak2 sibuk dengan kerja yang x habis2.maybe ini masanya aku kena menulis semula pasal pengalaman yang aku hadapi beberapa tahun ni.pertengahan jun 2012 aku buat keputusan nak berhijrah ke JB kerana dpt offer dr syarikat kontraktor kelas A.sangat2lah excited maklumlah dekat dengan buah hati. Hari pertama bermula,aku diletakkan di satu projek 11 tingkat pprt bakar batu.dia san aku kenal ramai orang dan x terlepas melayan kerenah perangai orang yang bermacam2.projek disan pada mulanya bermasalah sampailah kami satu team dpt menyelamatkan segalanya...dan tiba2 muncul semula masalah..kami lagi sekali nak selamatkan tp macam dh x boleh diselamatkan.bidang construction sangat2 simple...lu da lesen lu dapat keja...tapi duit tarak pe yg lu nak bikin..inilah terjadi di kalangan kontraktor melayu yang syok sendiri nak berniaga..dapat claim je p enjoy sana sini..minum+perempuan+mabuk lumrah di kalangan kontraktor.masih utuh lagi iman aku untuk tidak terjebak dalam kancah itu.sampailah aku tidak diberi gaji+x diyar claim yg lebih kurang 8K.aku redha dan mula berpindah ke company yang kecik dengan harapan kami sama2 nak built up dis company.tapi rupanya mastermind yg sama2 kerja ngan aku dl buat hal sehingga apa yang diusahakan tidak kesudahan...aku lagi skali tidak dibayar gaji...pa yang aku dpt keja terok?hanya sakit hati+gaji x dibayar+berslah dengan family.sampai satu tahap aku sudah give up dlm bidang ni.aku masih cuba bertahan selagi masih bileh bertahan...aku mesti berubah dan mencari kerja yang lebih terjamin....aku dah sakit jiwa menunggu gaji yang tak dapat2....